Derde verslag
Door: Peter
Blijf op de hoogte en volg Yvonne & Peter
07 September 2017 | Griekenland, Tolón
Zijn vandaag aangekomen in Tolo maar we zullen eerst maar even de afgelopen dagen verslaan:
De vijfde dag van onze reis hebben we in Nea Moudania voor de camper zitten lezen en wat gezwommen in het lauwe zeewater voor de camping.
In de middag nog even wezen fietsen naar het dorp en aan de boulevard een biertje gedronken bij een schitterend uitzicht over de baai.
De zesde dag zijn we met de bus naar Thessaloníki gebracht waar we met een stadsgids de stad hebben bekeken.
De middag hebben we over de oude stadsmarkt gewandeld, wat gegeten in een restaurantje in de oude stad en verder wat rondgehangen op de boulevard.
Na terugkomst op de camping een lauw warme duik genomen in zee.
Dag zeven is een reisdag van Nea Moudania naar Vergina
Onderweg gestopt bij de opgravingen van Pella en in het bijbehorende museum prachtige mozaïeken en stenen, gouden en zilveren gebruiksvoorwerpen bewonderd.
De camperplaats is een parkeerplaats zonder voorzieningen maar beheerd door een hele aardige oude man welke de plaats bewaakt.
In de avond een uitstekende Griekse maaltijd genuttigd met een karaaf rode wijn om het weg te spoelen.
Dag acht begint na het ontbijt met een bezoek aan de graftombe van Phillippos II, deze graftombe is pas in 1984 ontdekt en verkeerde nog in originele staat. Hierin zijn vele gouden en zilveren voorwerpen aangetroffen alsmede wapens en harnassen uit 400 jaar voor Christus.
Dit museum was zeker de moeite waard om te bezoeken en geeft en goede indruk van de vaardigheden van de smeden en goud en zilversmeden uit die tijd.
Na het bezoek nog snel brood gehaald bij een lokale bakker, € 0,60 voor een bruin brood, en toen onderweg naar Kato Gatzea.
Onder weg de opgraving van Dion bezocht, deze ligt aan de voet van de godenberg Olympus.
Dag negen was een rustdag en we hebben ook werkelijk niets gedaan.
Dag 10 bestond uit een bezoek aan Pillion, dit is een schiereiland waar volgens de Griekse mythologie de Centauren leefden.
Gedurende de trip hebben we diverse mooie Griekse dorpen bezocht die allemaal een bezienswaardigheid hadden zoals een oude middeleeuwse kerk, een bron met genezende werking etc.
De trip was erg mooi met vele mooie vergezichten en pittoreske dorpjes en fraaie stranden.
Dag 11 was weer een reisdag, de reis ging via Thermopilae naar Delphi.
Dag 12 hebben we besteed aan het bezoeken van de opgraving en het museum van Delphi.
De opgraving is een indrukwekkend geheel met vele tempels, badhuizen, schathuizen en het stadion en een amfitheater.
Na vele uren gedwaald te hebben tussen al deze oudheidkundige vondsten zijn we het stadje ingelopen en hebben ons verwent met ijskoude biertjes en pitta broodjes met gyros en tzadziki.
Dag 13 was een rustdag om bij te komen van het geslenter over de opgraving in een temperatuur van ca 35 graden.
Dag 14 was een reisdag van Delphi naar Athene.
Onderweg een werkelijk schitterend Byzantijnse klooster bezocht wat stamde uit 946.
In dit klooster zijn schitterende fresco's mozaïeken te bewonderen.
Het klooster wat geweid is aan de heilig verklaarde monnik Loukas staat terecht op de Unesco werelderfgoed lijst.
Op de camping aangekomen hadden we gelijk ruzie met de reisleiding over de plaats die ons was toebedeeld, direct aan de snelweg van Athene met een gemiddeld geluidsniveau van boven de 80 decibels.
De reactie van de reisleiding was weglopen en niet de discussie aangaan dus die hebben voor mij ook afgedaan.
In deze mening ben ik niet de enige, de helft van de reisgenoten heeft al een vergelijkbare aanvaring gehad.
In de avond mat bus en metro naar de verlichte Acropolis gegaan, morgen gaan we hem uitgebreid bezoeken.
Dag 15 is een bezoek aan de Acropolis gepland.
Met de bus zijn we afgezet aan de voet van de berg en verder doen we alles op eigen gelegenheid.
We zijn om half negen op de Acropolis en kijken rond terwijl het nog relatief rustig en koel is.
Als we om tien uur uitgekeken zijn worden er busladingen Chinezen, Japanners en Koreanen uitgeladen en de temperatuur is al gestegen naar een 30 graden.
We lopen de binnenstad in en gaan op een terrasje een koude frape drinken (koude koffie op zijn Grieks)
Daarna gaan we naar de oude binnenstad Plaka om wat rond te kijken op de oude marktjes en de toeristen winkeltjes.
Vervolgens lunchen we hier op een gezellig terras met pitagyros en een biertje.
Daarna weer terug naar de camping met metro en bus.
Dag zestien is weer een vrije dag, we gaan wer met bus en metro naar het centrum om de wisseling van de wacht te gaan bekijken.
Een hilarisch uitziend tafereel met schildwachten met pantoffels aan en een ingestudeerde parade pas die doet denken aan het Parlement of Sili walks van John Clease.
Na afloop een bakje frape op een terras en vervolgens met metro en bus terug naar de camping.
Dag zeventien is een reisdag van Athene naar Korinthos waarbij we over de brug van het kanaal van Korinthos hebben gelopen.
Dit kanaal is ca 7 kilometer lang en is dwars door het land gegraven om een korte vaarroute te maken.
Het is 23 meter breed en de wanden zijn 60 meter hoog.
Dag achttien is een rustdag, we zijn gaan fietsen naar Nea Korinthos en hebben aan de boulevard op een terrasje koffie gedronken.
Na terugkomst op de camping zijn we gaan zwemmen in zee en daarna gaan lezen voor de camper.
Dag negentien hebben we een vaartocht gemaakt over het kanaal van Korinthos en daarna de opgravingen bezocht van Oud Korinthe.
In de avond gezellig met een aantal reisgenoten gegeten bij het camping restaurant.
Vandaag een reisdag van Korinthos naar Tolo, onderweg nog het openluchttheater van Epidavros uit de vierde eeuw voor christus bezocht, als je in het centrum van het podium een woord zegt kan je overal in het theater dit verstaan.
Zitten nu op de camping met een bakje thee en een chocolaatje te genieten van de lekkere temperatuur.
Morgen is een vrij te besteden dag met in de avond een gezamenlijke maaltijd met Griekse zang en dans. Sirtaki / Hoppa.
07 September 2017 - 17:49
Omaenrob:
Een heel verslag.Kijk maar uit dat je geen kramp in de vingers krijgt van het typen,dat stuurt niet lekker.
Al heel wat beleeft en gezien.Oma wordt al moe van het lezen,laat staan dit allemaal te beleven en nog te beleven.
Bedankt voor dit verslag en tot de volgende,groetjes
oma en rob -
17 September 2017 - 15:56
Annie Apperloo:
hallo Yvonne en Peter
Leuk zo,n verslag Wij zijn ook daar in de buurt geweest en ik herken wel dingen die jullie beschrijven erg leuk.
Geniet nog lekker verder
Gr Annie -
19 September 2017 - 21:03
Edwin En Tineke:
Hallo Peter en Yvonne.
Een tijdje niet op jullie site kunnen komen te lezen.
Gelukkig nu wel, leuk om weer even bij te lezen. Jullie hebben al weer veel gedaan en gezien.
Geniet er verder van.
Liefs. -
29 September 2017 - 22:20
Riet Uijtewaal:
Wacht met belangstelling op vervolg van jullie reisverslag. Wij zitten inmiddels op een camping in Trogir, Kroatië. En raadt eens wie hier ook staan? De reisbegeleiders met hun motorvrienden. Kon nog net een goedemiddag vanaf? Groetjes en goede reis verder.