Graslanden en het Tsewey Klooster - Reisverslag uit Xiahe, China van Yvonne & Peter Stoot - WaarBenJij.nu Graslanden en het Tsewey Klooster - Reisverslag uit Xiahe, China van Yvonne & Peter Stoot - WaarBenJij.nu

Graslanden en het Tsewey Klooster

Door: Peter & Yvonne

Blijf op de hoogte en volg Yvonne & Peter

11 Oktober 2011 | China, Xiahe

Vanochtend om 03.00 uur gewekt door gierende slijptollen op de bouwplaats achter het hotel
Men loopt achter met de bouw dus men is vanochtend maar wat vroeger begonnen.
Toch maar in bed gebleven tot 07.30 uur en daarna ontbeten.

Om 09.15 vertrekken we naar de nomaden van de graslanden en naar het zwartkappen klooster Tsewey in Gangya.
Onderweg naar het klooster stoppen we bij een heuvel waar op de top gebedsvlaggen staan opgesteld.
Vanaf de top hebben we een mooi uitzicht op het hoge bergmassief richting Tibet waarop de sneeuw te zien is.
We krijgen uitleg van de gids over de regio en de volkeren van het grasland, met name dat de Chinese overheid de nomaden van de hoogvlaktes haalt en een huis geeft om in te wonen.
Men wil zelfs verbieden dat de volkeren in de zomer nog naar de hoogvlaktes gaan en in tenten slaapen.
We krijgen allemaal een windhors in onze handen gedrukt, dat is een pakket van kleine kleurige papiertjes welke je in de lucht moet gooien om voorspoed te vragen, we gooien de papiertjes in de lucht wat een kleurig spektakel oplevert.
Vervolgens lopen we de heuvel weer af op weg naar de wachtende bus, als we wegrijden blokkeert een herderin met een kudde Yak’s de weg, we stappen uit om wat foto’s te maken.
Daarna rijden we door het hooggebergte richting het Tsewey klooster.
We stuiten op een paar Chinese mannen en vrouwen die met vereende krachten een weg aan het aanleggen zijn, emancipatie is hierbij het toverwoord want de vrouwen doen het zelfde werk als de mannen .
Dit gebeurt hoofdzakelijk met spierkracht en een machine om het gestorte beton te vlakken.
We lopen om de werklui heen en wandelen de bergen in, na twee uur lopen waarbij we spectaculaire verggezichten hebben gezien, komen we bij het klooster aan.
De lokale bevolking staat ons al op te wachten want wij zijn de bezienswaardigheid voor hun.
We moeten weer met ze op de foto.
Binnen in het klooster is er een dienst aan de gang, deze keer mogen we gewoon filmen en fotograferen.
De jongste monniken giebelen en dollen tijdens het opzeggen van de mantra’s, het is voor hun ook een vreemde bedoening met al die toeristen om hun heen.
Na het bezichtigen van de diverse tempels worden we uitgenodigd voor een kop thee bij een lokale familie, gelukkig krijgen we gewone thee en niet de lokaal gedronken Yakboter thee.
Het huis is klein maar efficiënt ingericht, het is er bloedheet door de kachel welke wordt gebruikt om het theewater te koken.
We krijgen ook diverse soorten lokaal brood aangeboden, dit smaakt verrukkelijk.
Na afscheid te hebben genomen van onze gastheer wandelen we in 1 uur terug naar ons startpunt, de Chinezen zijn nog niet erg opgeschoten met het aanleggen van de weg.
We rijden met de bus naar een dorpje waar 1 van de gidsen woont en eten daar een lokale Bamisoep welke uitstekend smaakt na zo’n lange wandeling.
We rijden vervolgens weer door de bergen terug naar Xiahe waar we om 18.00 uur aankomen.

Morgen vertrekken we om 09.00 uur voor een zes uur durende busreis naar Langmusi.

Daar zullen we onze verslaglegging voortzetten.

• 11 Oktober 2011 - 12:02

Opa En Oma:

Weer zo'n geweldig verslag, wat beleven jullie verschrikkelijk veel, je zal heel wat te vertellen hebben als jullie weer thuis zijn. De winhors zijn erg leuk maar daar kent Amerika er ook wat van, je weet wel de tickerkaper parade. Het klooster is weer fantastisch, zo groot en zo mooi (lijkt het op de foto's) Dat er emancipatie is in China is iets wat mij verbaasd en ook oma. Tekort aan arbeiders in die contreien ? Enfin, we wachten weer op het volgende reisverslag.
    Met het geopereerde oog van oma gaat het tot nu toe goed, gelukkig maar. Eric is vanmorgen bij ons geweest om de sleutel van zijn huis bij ons te halen. Marcella was met de auto naar school gegaan en daar lag de sleutel in, vandaar.
    Opa en oma

• 11 Oktober 2011 - 17:36

John En Ingrid:

Wauw, wat een verslag weer. Wat zijn jullie in een prachtig gebied terecht gekomen. Het is triest dat de Chinese overheid dit volk van zijn cultuur en leefwijze wil beroven, want dat is het eigenlijk. Emancipatie voor de vrouwen is wel leuk, maar wordt toch minder als je meer naar het Zuiden trekt. Daar moeten de vrouwen alles doen, terwijl de mannen toekijken. Ben benieuwd hoe jullie dat straks gaan ervaren. Wat fantastisch om op bezoek te kunnen gaan bij een lokale familie, een superervaring. We hebben ook nu weer erg genoten van jullie waanzinnige foto's! Geniet maar lekker verder. Groetjes van ons.

• 13 Oktober 2011 - 10:46

Edwin En Tineke:

Wat een ervaringen beleven jullie dit jaar. Kan jullie niet eens bij houden met lezen en schrijven. Wij weten er alles van dat de nachttrein niet het geweldigste vervoersmiddel is om te reizen. Onderweg naar het klooster, zijn jullie ook leuke verrassingen tegen gekomen. Het klooster ziet er aan de buitenkant erg groot uit. Het bij de bevolking een bakkie drinken is heel bijzonder maar denk dat het wel gewaardeerd wordt. De foto's zijn ook erg mooi om te zien. De natuur is zo te zien ook fantastich. Geniet er lekker van.